Om att brinna

5 maj, 2012

Förra veckan arbetade jag en halv dag med Jesper. Han är den första att cykla genom Europa på enhjuling. Fattar ni? Nä trodde väl det. Han ska alltså balansera på ett hjul i ca 6500 km… Det är allt rätt bra långt. Och han är först i världen att göra detta! Hur i helsike hittar man motivation till ett sånt projekt? Nåja. Vi kikade iaf på mål, syften, finansieringsmöjligheter och en del annat.

Jag hade förra veckan också sista träffen med Maja, Lisa och Maria. De ska starta kulturcafé i Stockholm och jag har coachat, rådgivit och bollplankat dem under hela våren. Jag fick ett betyg som jag blev oerhört glad över. De sa:
– Hur galna idéer vi än kommit med så har du sagt: ”Javisst, jobba vidare med det där!” och det har fått oss att inte tappa sugen.

Jag vet vad min inställning till såväl Jesper som Maja, Lisa och Maria beror på. Min inställning att i första läget vara positiv och inte se faror och hot i deras idéer: De brinner för sin sak! De visar tydligt att de är beredda att strida för sina idéer! Och de förstår att det är de som måste göra grovjobbet om det ska bli något av det hela. Jesper förstår att han genom att arbeta stenhårt med att hitta finansiering till sin resa, också får andra att hjälpa honom. Tjejerna förstår att de har tonvis med vänner som gärna hjälper dem i utvecklandet av kulturcafét. De förstår att ensam inte är stark, men förstår också att för att få hjälp behöver man ta täten och måla upp sin vision. Och man behöver framför allt be om den hjälp man behöver!

De vet också att för att en idé ska bli framgångsrik så behöver den utsättas för storm, drivis och hagel i form av kritiska frågor och mothugg. Men eftersom de rotat sig väl och fått gott om gödning och jordmån i fröstadiet, så är de väl rustade och ser kritiken som ytterligare hjälp att bli stora och ståtliga!

Vill du också hjälpa Jesper med kontakter som kan hjälpa till att finansiera hans unika resa?
Vill du också vara testperson i Maja, Lisa och Marias  arbete med att komma på bästa namnet för sitt kulturcafé?

[social_share/]