Tjejmässor

24 april, 2012

Det görs just nu mycket reklam för de så kallade Tjejmässorna i Blekinge. Det är nätverket Företagsamma Kvinnor som ligger bakom evenemangen och det kommer att vara en mässa i varje kommun, om jag förstått det hela rätt. Att de kallas tjejmässor verkar handla om att det är kvinnor som är företagare som ställer ut på mässorna. Jag antar att det inte är tjejer som ställs ut. Det är ju annars så man brukar namnge mässor: båtmässa om man visar båtar, husvagnsmässa om man visar husvagnar osv…

Det jag inte förstår är vem mässorna riktar sig till? Vem är målgruppen? Eller menar man att man ska locka folk bara för att utställarna är kvinnor? Oberoende av vad de har för verksamhet och vad de ställer ut? (Undrar när det blir en killmässa?)

Nu verkar det ju som att mässorna trots allt har ett tema. För vad jag kan se så handlar de i stort sett om mode och skönhet. Det är utställare inom att gå ner i vikt, smycken, massage, spa, hudvård, kost, smink,  hår. Då är min fråga: varför heter inte mässorna Modemässa eller Skönhetsmässa istället? Eller möjligen Hälsomässa? Ska man tolka det så att det är endast inom dessa områden som kvinnor i Blekinge driver företag? Vilket jag utan att ha statistik på, inte skulle vilja sätta någon slant på. Eller är det så jäkla enkelriktat inom de företag som drivs av kvinnor? Eller kan det möjligen vara så att de kvinnor som driver andra typer av verksamhet, inte kände sig så hemma i just detta sammanhanget?

Jag är kvinna och jag driver ett företag. När frågan om att medverka dök upp så kände jag inte alls att jag passade in. Jag känner inte alls att jag i ett marknadssammanhang vill bli definierad som kvinnlig företagare utan som en företagare som arbetar med konsultverksamhet. På samma sätt som jag inte vill spela i ett tjejband utan i ett rockband, ett punkband eller ett dansband. På samma sätt som att jag inte vill bli definierad som damfotbollsspelare utan som fotbollsspelare.

Bidrar sån här användning av språket till vår syn på status och vad som anses normalt? Är det inte dags att sluta sätta helt ovidkommande könsepitet  på saker? Vad tycker du?

[social_share/]