Välja och välja bort

19 juni, 2013

DenverPerson jag ofta möter: Jaså du driver företag? Då har du väl mycket att göra…(utläs som: stressad)?
Jag: Nä, jag jobbar lagom mycket å har flera vänner och fritidsintressen jag prioriterar högt och lägger mycket tid på.
Personen jag ofta möter: Jaså…jaha… eh… Å bilen går bra?

Drömmer du om hög lön, materiell standard och en lång semester där du får tid att sporta, ligga på playan eller parta natten lång? Och att om du bara tjänar massor med stålars så kommer du att bli lycklig? De flesta rådgivare du hört inom att driva företag har säkert redan berättat för dig att det där med företagande handlar om hårt jobb och ingen fritid. De har fel!!! Jag menar att det går utmärkt att jobba så att det inte känns som jobb och att också ta ledigt från jobbandet under perioder.

Men du måste förstås ställa dig frågorna: Vad är viktigast för dig? Vad värderar du högst? Vad är nummer ett i din prioritering? Därför att företagande – eller för den delen livet – handlar om att välja och välja bort!

I sin bok Elsewhere, USA sätter den amerikanske sociologen Dalton Conley fingret i ögat på 2000-talets moderna elit. Han säger: Fritid och avkoppling var förr något du kunde unna dig när du uppnått en viss position och inkomstnivå. Idag är det annorlunda. För första gången i historien arbetar de rika mer än de fattiga. För i den moderna tiden finns alltid ett mail till att läsa eller skicka, alltid en rapport till att skriva och alltid en föreläsning till att hålla eller lyssna på. De du möter på badstranden en tisdagsförmiddag är antingen pensionärer, livskrisande högpresterare med utbrändhetsdiagnos, föräldralediga mammor eller någon som är mellan två jobb. Eller komplediga arbetare.

Å varför är det så då? Arbetslusten är en förklaring, säger Conley, du trivs med ditt utmanande, ansvarsfulla och meningsfulla jobb. Ju mer du tjänar, desto fler ekonomiska möjligheter öppnar sig. Och ju mer du kan tjäna, desto högre blir priset för att inte arbeta. Så gränserna mellan arbete och fritid suddas ut allt mer. Priset vi får betala är att vi aldrig blir riktigt närvarande nånstans och att något alltid distraherar. Effekten blir en ständig strävan mot nåt annat och Conley kallar oss för The Elsewhere Class – den frånvarande klassen.

Jag älskar att få driva mitt företag mot mina värden och passioner. Och det är verkligen härligt att få vara min egen chef. Men jag har också andra saker i mitt liv som jag tycker är viktigt. Min ambition sedan några år tillbaka är att jobba ca 1000 timmar/år och att ta sommarlov. Jag har med undantag för enstaka dagar lyckats med sommarlovsplanen och jag är på väg nedåt i arbetstid, under 2012 hamnade jag på dryga 1300 timmar, vilket motsvarar 81% av en heltid.

Det går utmärkt att kombinera företagandet med dessa mål om jag är medveten om vad jag värderar och prioriterar i livet. För mig är materiell standard och status ganska oviktigt. Jag lever gärna enkelt och relativt billigt för att istället få tid och energi att lägga på min häst, mina vänner, sången å mina andra fritidsintressen. Andra personer värderar andra saker.

Vi är rikare än nånsin. Men när allt rasar samtidigt väcks ångesten. Reaktionen blir att arbeta hårdare. Så ta chansen att umgås med ångesten (dit du förhoppningsvis inte kommit än) under ett parasoll i sommar. Då kommer du att bli en framgångsrik entreprenör där både hjärtat och hjärnan får rum.

Vad är dina prioriteringar? Vad är värdefullast för dig? Vad är viktigast i ditt liv?

Jag skrev inlägget till Ung Företagsamhets blogg 20130617.

 

[social_share/]