Bolaget och hållbarheten

31 augusti, 2015

KontoretFöretagens ansvarstagande i samhället med hänsyn till sociala, etiska och miljömässiga aspekter brukar med ett sammanhållande begrepp kallas CSR (Corporate Social Responsibility). Tanken med CSR är att företaget på frivillig väg ska integrera sociala och miljömässiga aspekter i sin kärnverksamhet och att CSR-arbetet ska bli en naturlig del. CSR är ett hett ämne och det diskuteras i flera möten och radioprogram.

Jag började fundera på vad jag själv gör för CSR-arbete i mitt bolag och kom fram till att jag gör lite grand utan att jag riktigt tänkt på det. Ett par exempel kan jag ta från uppförandet av den friggebod som numera är mitt kontor: Sommarens projekt har varit att måla den då den endast var grundmålad då den kom. Jag bestämde mej för att välja linoljefärg. Dels för att det är snyggt men också för att det också är en ren naturprodukt.

När jag läst på i ämnet har jag lärt mig att moderna vattenlösliga plast- och alkydoljefärger till stor är del restprodukter från den petrokemiska industrin. Genom olika processer kan man få en olja att lösa sig med vatten. Men att en färg är löslig i vatten är inte det samma som att den är miljövänlig. Sanning och säga är det oftast tvärt om. För att göra en oljefärg vattenlöslig förekommer det att den innehåller ämnen som kan framkalla bland annat hudallergier och eksem. Medan linoljefärgen är en ren naturprodukt som inte innehåller några konstigheter, bara pigment och linolja. Oljan i den färg jag använder pressas från linfrön som odlas på den skånska slätten.

Det jag också gör ur hållbarhetsperspektiv är att jag så mycket det är möjligt reparerar och återanvänder saker. Jag sparar verkligen och ibland kommer jag på nya användningsområden på saker som dessutom ger en hint om vem jag är. Ett exempel på det är att jag byggt en trappa av gamla avloppsbrunnslock. Också snyggt och så kom dessa enorma cementrundlar till användning när nu locken bytts till plastalternativ. Det finns självklart mer jag kan göra men det är trots allt en del och min reflektion är att det faktiskt inte behöver vara särskilt svårt att jobba med CSR i det lilla.

 

[social_share/]